facebook

Kroz povijest

staroPučanstvo na prostorima Karlovačke županije oduvijek je čuvalo tradicijske vrijednosti, običaje, vjerovanja, stare zanate i obrte. Neki tradicionalni obrti nestaju, nove se djelatnosti pojavljuju. U Karlovačkoj županiji do nedavno su bili poznati tradicijski obrti: svjećarstvo, medičarstvo,  bačvarstvo, kolarstvo, opančarstvo, remenarstvo, pletarstvo, lađarstvo i lončarstvo. Sada sve više razvija seoski turizam, vinogradarstvo i vinarstvo.

Licitarstvo i medičarstvo su veoma stari obrti koji su se u naše krajeve proširili iz istočnoalpskog područja, iz Njemačke i Austrije. Osim jestivih licitarskih proizvoda licitari su od voska izrađivali svijeće. Svijeće su radili od domaćeg pčelinjeg voska.

Još 1812.godine, u Karlovcu medičarsko-voštarski obrt osniva Francuz Alfonso Dikenoa. Uz medičarsku i voštarsku radionicu vodio je i radionicu sapuna. 1863.godine Karlovčanin Edo Lukinić, sin karlovačkog remenara, otvara medičarski i voštarski obrt nakon povratka iz inozemstva gdje je naukovao.Posao je vodio tridesetak godina. Uz izradu medičarskih proizvoda usavršio je proizvodnju svijeća za koju je tada vladao veliki interes. Lukinići otvaraju tvornicu "Union" koja proizvodi svijeće i voštane proizvode. kalupiSvoje rukotvorine prodaju diljem Hrvatske na vjerskim proštenjima i sajmovima.

Medičarski obrt se učio četiri godine, nakon čega se išlo raditi kod majstora kako bi se stekla praksa. Naši licitari su tako išli u Austriju i Mađarsku. Nakon takve prakse dobivali su ocjene tj. preporuke o stečenim znanjima i kvalifikacijama. Prigodom završnog ispita izrađivao se poseban proizvod a za ispit dobivala se majstorska povelja. Obrti su bili udruženi u cehove, strukovne organizacije. Tadašnji cehovi propisivali su svoja pravila di dužnosti za članove. Najiskusnije majstore su birali za cehovske starješine koji su bili zaduženi za čuvanje cehovske škrinje gdje su se čuvali cehovski dokumenti i novac.

 

 

OBRT S TRADICIJOM

 

proizvodi

Svjećarsko medičarski obrt

Prstec

adresa: Borlin 99

47000 Karlovac, Hrvatska

tel./fax: 047 63 42 80

mob. 099 30 03 262

email: obrt.prstec@gmail.com

TUNKANJE